Snabb åtkomst

Allt du behöver veta om energibesparing med solskydd

Solskydd är ursprungligen avsedda att skapa skugga, vilket ger dig svala platser i trädgården och/eller för att hålla temperaturen i hemmet behaglig under varma sommardagar.

Solskydd är ursprungligen avsedda att skapa skugga, vilket ger dig svala platser i trädgården och/eller för att hålla temperaturen i hemmet behaglig under varma sommardagar. Men visste du att solskydd även kan hjälpa dig att spara energi? Både på sommaren och vintern? Vi berättar allt om det i den här bloggen.

Om du använder dina solskydd på ett smart sätt kan du möjligtvis sänka dina energikostnader. Persienner och rulljalusier är det bästa sättet att hålla värmen ute eller inne på dagar med höga eller låga temperaturer utomhus, eftersom de fungerar som en fysisk barriär mellan dina fönster och solljuset. För att sammanfatta:

  • Solskydd ger dig en behaglig temperatur i hemmet, både på sommaren och vintern;
  • Det innebär att du (delvis eller helt) slipper använda din energikrävande luftkonditionering på sommaren;
  • Det behövs dessutom inte lika mycket energi för att värma upp ditt hem på vintern.

Energibesparing och solskydd: Vad behöver du tänka på?
 

Många tror inte solskydd kommer att bidra till lägre energikostnader, men det finns ett antal faktorer som kan bidra till besparingar. Om och hur mycket energi dina solskydd kan spara beror bland annat på typ av bostad, geografiskt läge och tillämpad isolering.

Tänk på att utvändiga solskydd är bättre på att blockera värme än de som är monterade på insidan och att strategisk användning kan göra stor skillnad. Öppna till exempel fönster på den skuggiga sidan av huset för att släppa in sval luft, medan du stänger persiennerna på den soliga sidan för att förhindra att värmen tar sig in.

Manuella eller automatiska solskydd: Är det någon skillnad?

Kom även ihåg att du kan spara ännu mer energi med automatiska solskydd än med manuella varianter. Vad är anledningen till detta? Om du till exempel glömmer att höja eller sänka solskydden i tid, för att du har flera markiser eller rulljalusier och inte hinner med att justera alla, kommer ditt hus att värmas upp eller kylas ner på nolltid. Detta kan påverka dina energikostnader negativt.

Till skillnad från manuella solskydd är automatiska solskydd mycket enkla att justera, var du än befinner dig - både i eller runt ditt hem. Du kan till och med höja eller sänka alla solskydd samtidigt. Med motoriserade invändiga solskydd är denna uppgift så pass enkel att risken minskar avsevärt att värme eller kyla lyckas ta sig in eller ut.

Klimatsensorer: Sänk solskydden automatiskt vid starkt solljus

Om du har bestämt dig för automatiserade solskydd kan du överväga att ta det ett steg längre. Om du installerar klimatsensorer på dina solskydd kan du nämligen spara ännu mer energi.

Hur då? Det är enkelt: Sensorerna känner av förändringar i vädret, varefter dina solskydd automatiskt öppnas, stängs, höjs eller sänks. Även när du inte är hemma.

En solljussensor reagerar till exempel på hur starkt solljuset är. En temperatursensor mäter temperaturen i eller runt ditt hem. Den känner av om det blir för varmt, om solen plötsligt skiner för starkt, eller om solen kikar fram under en vinterdag. Då kan dina solskydd öppna, stänga eller köras ner av sig själva. Om du vill kan du även utöka denna installation med sensorer som reagerar på kraftiga vindar eller regn.

Teknisk förklaring: Så fungerar en solsensor

Läs den tekniska förklaringen nedan för att få en uppfattning om hur en solsensor fungerar.

Solsensorn skickar en signal till mottagaren i motorn, redan innan solens strålar når ditt fönster. Därefter sänks alla anslutna solskydd till en inställd position. När detta är gjort skapas ett isolerande utrymme med stillastående luft mellan fönstret och solskyddet, vilket fungerar som en buffert. Resultatet är att det blir betydligt svalare under en längre tid och ditt hem blir ett behagligare ställe att vistas på.

Spara på vintern: Bra att veta

Solskydden håller alltså värmen ute på sommaren och förhindrar värmeförlust på vintern. Under en solig vinterdag maximerar solskydden temperaturen i huset och förhindrar att värmen tar sig ut.

Notera att rulljalusier är de verkliga mästarna när det gäller isolering. De erbjuder den bästa isoleringen och är bra på att hålla värmen inne i (eller utanför) hemmet.

TaHoma och ditt smarta hem

Fördelarna med solskydd, och i synnerhet elektriska solskydd, är nu uppenbara. Men visste du att det går att dra nytta av ännu fler fördelar när det gäller styrningen av enheter i och runt ditt hem?

Idag har till exempel allt fler människor en smart controller, Somfy Tahoma installerad i sina hem. Somfy TaHoma switch länkar samman styrningen av dina solskydd, belysning och säkerhetsprodukter till ett system. Det gör att du kan styra alla dessa enheter från en central punkt, vilket hjälper dig att spara energi samtidigt som det erbjuder komfort i hemmet.

Ta reda på mer
Kategorier

Acceptera cookies för att lämna en kommentar