Snabb åtkomst

Hur man mäter för elektriska solskydd

Om du funderar på att köpa elektriska solskydd kanske du undrar över de bästa metoderna för att mäta upp de olika typerna. I det här blogginlägget kommer vi att ta upp allt du behöver veta.

Om du funderar på att köpa elektriska solskydd kanske du undrar över de bästa metoderna för att mäta upp de olika typerna. I det här blogginlägget kommer vi att ta upp allt du behöver veta.

Smart teknik har förändrat vårt sätt att leva genom att sträva efter att förenkla livet i hemmet. Det som en gång ansågs vara en lyx blir nu ett måste för husägare. Idag finns elektriska solskydd för alla de rätta estetiska och praktiska kraven, och erbjuder skönhet såväl som komfort och skydd. Om du funderar på att köpa elektriska solskydd kanske du undrar över de bästa metoderna för att mäta upp de olika typerna. I den här blogginlägget kommer vi att titta närmare på allt du behöver veta så att du inte behöver beställa ett andra set och istället får perfekt monterade elektriska solskydd.

Verktygen som behövs för att mäta elektriska solskydd

Att mäta för nya elektriska solskydd är enkelt och du kommer att upptäcka att du redan har de flesta verktyg du behöver. Dessa inkluderar:

Penna – använd en blyertspenna istället för en kulspetspenna eftersom du kommer att kunna gnugga bort eventuella misstag du gör. Beroende på hur du väljer att hänga upp dina solskydd, kan du behöva göra några märken på väggen när du mäter.

Papper – du behöver ett papper för att skriva ner dina mått. Se till att tydligt ange vilket mått som är bredden och vilken som är höjden.

Måttband – vi rekommenderar att du använder ett måttband i metall och inte ett mjukt, eftersom det är styvare och inte fladdrar omkring när du mäter. Det blir också mycket lättare att hålla det plant så att du kan få en exakt mätning av ditt fönster.

Om du vill vara så noggrann som möjligt kan du lägga till en vattenpass till de verktyg som används för mätningen. På så sätt kan du se till att du mäter rakt över fönsterkarmen. Generellt sett kan du öga ditt måttband för att se om det är rakt. Men om du är orolig för sneda mått, eller om du bor i ett gammalt hus med ojämna fönsterkarmar, kan ett vattenpass erbjuda lite sinnesro. Om du har tur har vissa metallmåttband redan en inbyggd vattenpass.

Vilka metoder är bäst lämpade för att mäta elektriska solskydd?

Om du behöver hjälp med att välja elektriska solskydd kan du använda den här guiden för att hjälpa dig fatta ditt beslut. Oavsett vilken typ av solskydd du väljer, finns det två sätt att montera dessa – inuti eller utanför fönsternischen. Att bestämma vilket sätt dina solskydd ska monteras är viktigt när det kommer till mätningen.

Låt oss först gå igenom fördelarna med dessa två metoder så att du kan bestämma vilken som är rätt för dig:

Inne i fönsternischen

När elektriska solskydd monteras inuti fönsternischen får du i princip ett perfekt utseende. När de väl är monterade kommer solskydd som passar in i fönsternischen att vara i linje med den omgivande väggen, och de kommer inte att sticka ut på väggen. På grund av detta tilltalande utseende är det ett populärt alternativ att montera elektriska solskydd inuti nischen. Den enda nackdelen är att den ger mindre kontroll över ljuset jämfört med solskydd monterade utanför urtaget. Ljus kan smyga in mellan kanten på dina solskydd och sidorna på din fönsterkarm med den här installationsmetoden – även om du har valt mörkläggningsgardiner. Det finns dock sätt att komma runt detta, till exempel genom att lägga till ljusblockerande remsor runt kanten på ditt fönster. Eller genom att välja metod nummer två – att montera dina elektriska solskydd utanför fönsternischen.

Utanför fönsternischen

För att passa dina elektriska solskydd utanför fönsterkarmen måste du hänga dessa på väggen ovanför fönstret. Dina solskydd kommer då att sticka ut förbi kanten på fönstret och täcker en del av väggen ovanför, under och till vänster samt höger om ditt fönster. Till skillnad från en invändig montering, är den här monteringslösningen inte i linje med din vägg eller erbjuder samma integrerade utseende. Men det gör det perfekta jobbet för att blockera ljus. Att montera dina elektriska solskydd utanför fönsternischen tar självklart upp mer väggyta. Därför måste du se till att inga möbler blockerar fönstret, annars kommer dina solskydd inte att hänga ordentligt.

Hur man mäter för de olika typerna av elektriska solskydd

När det gäller att ta mått, skriv alltid ner dina mått som "bredd och höjd". Kom ihåg – det mest exakta sättet att mäta görs i millimeter.

Hur man mäter för rullgardiner

Steg 1

Mätning av bredden (inuti nischen) – om du vill ha dina elektriska rullgardiner inne i fönsternischen måste du ta tre breddmått. Mät övre delen av fönstret, sedan över mitten av fönstret och slutligen längst ner. Det smalaste måttet av dessa tre kommer att vara det du behöver skriva ner.

Mätning av bredden (utanför nischen) – först måste du mäta tvärs över fönstrets bredd och sedan över mitten och botten av ditt fönster. Det minsta måttet av de tre kommer att vara din slutliga mätning.

Steg 2

Mätning av höjden (inuti nischen) – gör tre mätningar för höjden på ditt fönster (från övre kanten till fönsterbrädan) till vänster, höger och i mitten. Använd det minsta måttet för ditt höjdmått.

Mätning av höjden (utanför nischen) – när du har din bredd, mät från toppen av där dina beslag kommer att sitta, till där du vill att dina solskydd ska nå. Med en utvändig montering kan denna nå under fönsterbrädan om du vill, så länge det inte finns något i vägen.

Hur man mäter för hissgardiner

Steg 1

Mätning av bredden (inuti nischen) – ta tag i ditt metallmåttband och mät insidan av nischen (fördjupningen från vägg till vägg). Du måste göra detta över toppen, mitten och botten i fönsternischen.

Mätning av bredden (utanför nischen) – om du vill att dina elektriska hissgardiner ska täcka upp hela nischen av ditt fönster bör du lägga till minst 150 mm till dina inre mått för fönsternischen. Eller alternativt kan du bara mäta upp exakt den plats där du vill att dina hissgardiner ska täcka.

Steg 2

Mätning av höjden (inuti nischen) – mät från toppen av nischen till fönsterbrädan och gör detta tvärs över fönstrets vänstra, mittersta och högra sida.

Mätning av höjden (utanför nischen) – om du vill att dina hissgardiner ska täcka hela fönsternischen av ditt fönster måste du lägga till minst 150 mm till måtten för själva fönsternischen. Ett annat sätt att göra detta på är att bara mäta till den punkt som du vill att dina persienner ska sänkas till.

Hur man mäter för persienner

Steg 1

Mätning av bredden (inuti nischen) – placera ditt metallmåttband inom fönstrets nisch och mät över insidan av karmen (från ena änden till den andra). Du bör göra detta i toppen och botten av karmen, eftersom inte alla fönster är perfekt fyrkantiga. Om så är fallet för ditt fönster, använd det mått som är det minsta som vägledning för när du köper dina elektriska persienner. På så sätt kan du vara säker på att du har persienner som passar bra uppifrån och ner.

Mätning av bredden (utanför nischen) – placera ditt måttband på ytterkanten av din fönsterkarm och mät tvärs över fönstrets bredd till motsatt kant.

Steg 2

Mätning av höjden (inuti nischen) – mät höjden i fördjupningen, först vänster sida, sedan mitten och avsluta med höger sida. Det kortaste måttet av de tre är fallängden du behöver.

Mätning av höjden (utanför nischen) – mät höjden från toppen av fönsterkarmen till där du vill att dina persienner ska stanna. Detta kan vara slutet på fönsterramen, eller om du föredrar att dina elektriska persienner slutar på en annan punkt som också är möjligt, till exempel golvet.

Sammanfattning

När du har alla dina mått är du redo att beställa dina elektriska solskydd. Genom att följa vår steg-för-steg-guide kommer du att kunna få den perfekta passformen för ditt hem, vilket gör processen mycket smidigare. Innan du vet ordet av kommer dina elektriska solskydd att vara monterade och de kommer att bli beundade av alla som besöker ditt hem.

För att lära dig mer om elektriska solskydd och ytterligare funktioner du kan köpa till dessa – kontakta Somfy-teamet idag eller hitta din närmaste Somfy-återförsäljare. Vill du köpa måttanpassade solskydd online kan du besöka Poweredblinds Sverige.

Ta reda på mer
Kategorier
Taggar

Acceptera cookies för att lämna en kommentar