Snabb åtkomst

Använd smarta plisségardiner för att hålla värmen inomhus under vintern

Ingen har väl kunnat undgå att se att vintern är här och det för att stanna. I en del länder märks detta tydligt av ett vitt snötäcke som bestämt lagt sig över hus och tak...

Ingen har väl kunnat undgå att se att vintern är här och det för att stanna. I en del länder märks detta tydligt av ett vitt snötäcke som bestämt lagt sig över hus och tak och både lyser upp och kyler ner omgivningarna.

En annan skillnad som vintern medför är att temperaturen gärna faller utomhus men även inomhus. Dessvärre är detta en förändring som även märks i plånboken, inte minst på grund av de ökade kostnaderna för uppvärmning som hushållen dragits med på senare år.

Som tur är finns det olika lösningar som kan hjälpa till att sänka kostnaderna!

Håller kylan ute och värmen inne

En av de viktigaste åtgärderna som kan göras som också är den enklaste när det gäller att hålla kylan ute och värmen inne är att täta sina fönster. Runt fönster sitter en gummilist som har till uppgift att täta eventuella ojämnheter och springor som finns i fönster. Då denna list är tillverkad av gummi så innebär detta också att den med åren torkar och spricker. Därför bör man med jämna mellanrum se över dessa och byta ut vid behov.

Smarta plisségardiner är en annan åtgärd som kan hjälpa till att hålla nere uppvärmningskostnaderna. Fönsterpartier i ett hem blir idag ofta större, speciellt i nybyggda hus och lägenheter. Detta innebär också att en större del av fasaden inte är isolerad på samma sätt som övriga väggar i bostaden. Traditionell byggnadsteknik kan enkelt beskrivas som ett yttre lager i form av exempelvis trä eller tegel där sedan ett isolerande lager fyller utrymmet mellan innerväggar och ytterväggar. Enkelt beskrivet. Fönster kan till viss del också isolera men långt från lika effektivt som i vanliga väggar.

Genom att använda sig av plisségardiner så går det att minska behovet av uppvärmning. På vintern kommer plisségardinerna att köras ner när kylan vill tränga sig in i hemmet. De karaktäristiska luftkanalerna i plisségardiner har en isolerande effekt och kylan bromsas från att ta sig in när solskyddet skapar en extra barriär mellan fönstret och hemmet.

På samma sätt så hindrar plisségardinen värmen från att ta sig ut genom fönsterna vilket innebär att värmen stannar kvar längre inomhus. Detta innebär minskade kostnader för uppvärmning vilket ger mer pengar över i plånboken på sikt.

Inte bara praktiskt utan även estetiskt

Att en plisségardin har praktiska fördelar har vi precis konstaterat men de kan också tillföra lite mer estetik till hemmet. Som solskydd är en av fördelarna såklart att de hindrar solljuset från att ta sig in i hemmet. På sommaren innebär detta att hemmet inte blir för varmt eller att möblerna solbleks – detta om elektriska solskydd valts vilka kan programmeras att stängas om en sensor detekterar en ökande temperatur inomhus.

Men en plisségardin har även nytta som en inredningsdetalj. Den linjära strukturen kan skapa skuggor och ge liv åt större väggar på ett mysigare sätt än vad till exempel en vanlig rullgardin kan göra. Det finns också plisségardiner som går att justera så att de släpper in ljus såväl upptill som nedtill – dessa kallas för Top Down Bottom Up och bidrar även till en ökad integritet om så önskas.

Vilken fördel uppskattar du mest?

Ta reda på mer
Kategorier
Taggar

Acceptera cookies för att lämna en kommentar