Snabb åtkomst

Att välja solskydd inomhus: svårare än du tror?

Solskydd inomhus som rullgardiner och persienner har stor inverkan på atmosfären i vårt hem. Men vilken typ är bäst att välja?

Föregångaren till solskydd är förstås den traditionella gardinen, som passar nästan alla rum. De har funnits i många århundraden som en vacker form av mörkläggning och ljudisolering samt för att upprätthålla värmen i hemmet och hålla kylan ute. Förutom de stora fördelarna finns det dock även några nackdelar. Tänk till exempel på inköpskostnaderna, regelbundet underhåll, fingeravtryck och om de är något mindre lämpade för att titta på från utsidan.

Rullgardiner och persienner introducerades först på 1960-talet. Med tiden har flera andra typer tillkommit, såsom:

  1. Hissgardiner, med ett mer klassiskt utseende
  2. Enkla och dubbla plisségardiner, även kallade "honeycomb"-gardiner
  3. Duo rullgardiner, som en variant på den traditionella rullgardinen
  4. Lamellgardiner, vertikalt och horisontellt

Med varje typ har du ett urval av färger, tygtyper, filtrering och mer att välja på. Du har då ett val av driftsätt: vill du ha ett traditionellt dragsnöre eller vill du kunna fjärrstyra? Elektriska gardiner inomhus finns nu överallt, möjligheterna är oöverträffade.

Fördelar med solskydd inomhus:

  • Ett effektivt skydd mot solljus och värme
  • Du förhindrar oönskad insyn från grannar: du filtrerar eller blockerar varje fönster efter önskemål
  • Är billigare än gardiner
  • Designen är lätt, snygg och vacker. Underhållet är enkelt
  • Många variationer möjliga som typer, design och drift

Vill du styra dina solskydd inomhus manuellt?

Eftersom vi ibland använder för mycket armstyrka med dragsnören finns det risk för skador. Särskilt om vi gör detta för hastigt. Vi gillar inte heller snett hängande solskydd inomhus eller dragsnören som trasslar in sig. Därför kan försiktig hantering och regelbundet underhåll förlänga dess livslängd.

Du måste också ta itu med att öppna och stänga solskydden varje dag. Detta är inte ett store problem med ett enda solskydd, men med flera? Speciellt om de är lite svårare att nå. I praktiken, av bekvämlighetsskäl, lämnar vi dessa ofta i en fast position. Det är väldigt synd, vi utnyttjar inte möjligheterna optimalt.

Solskydd inomhus med appstyrning

I solskydd utomhus ersattes det traditionella upprullningsbältet som standard för flera år sedan av en inbyggd motor med fjärrkontroll. Det är därför inte ologiskt att de invändiga solskydden skulle följa efter. Motorn ger alltid gradvis kraft och hantering. Resultatet är en mycket längre livslängd. Strömförsörjningen kan ske via elnätet eller trådlöst (batteri och/eller solpanel).

Det är inte längre okänt att man kan styra produkter hemma via en app. Du har trots allt alltid mobiltelefonen i fickan, vem kan leva utan den? Nackdelen är att vi upplever ett överflöd av appar, ibland kan vi inte se skogen för träden. Upplever du det också så?

Då är det bra är att Somfy TaHoma switch kan styra många produkter i ditt hem från en enda app. Du kan ställa in varje solskydd till önskad position via TaHoma. Individuellt, i grupper per fasad eller vid behov alla samtidigt. Du kan också enkelt koppla flertalet andra produkter till din TaHoma, såsom din garageport, belysning och larm.

Vill du hellre använda en vanlig fjärrkontroll eller trådlös väggkontroll? Inga problem, Somfy erbjuder dig många valmöjligheter!

Gör du det själv eller...?

Många väljer att montera och installera sina invändiga solskydd på egen hand. Inget fel med det såklart. Kända (stora) butikskedjor visar dig sitt sortiment i butiken och priserna är ofta tydligt angivna. Allt inriktat på enkel och snabb försäljning och med ett standardsortiment. Det finns ofta bara begränsade möjligheter. Måttanpassade solskydd finns även att beställa hos ett antal aktörer. Här dominerar fortfarande manuell styrning, men det finns nu även alternativ för elektrisk styrning.

Det finns olika leverantörer av solskydd inomhus på internet. Med hjälp av filter, tips och kundrecensioner kan du enkelt beställa allt själv hemifrån.

I båda fallen väljer vi något som vi tycker är vackert och/eller användbart. Effekten på den övergripande designen är svår att uppskatta. Råd från en professionell montör är inte möjligt, så vi tar då en hel del risker. Och det är faktiskt synd eftersom vi talar om en betydande investering när det gäller flera fönster.

Kort sagt, om du väljer att göra beställningen och installationen själv måste du också:

  1. Mäta allt på egen hand
  2. Bestämma färg, motiv och mörkläggningsgrad
  3. Beställa och betala omedelbart
  4. Kontrollera alla beställda delar noggrant vid leverans
  5. Du måste installera allt själv (eller med hjälp av en händig vän eller granne)

Det är också bra att inse: risken för mätfel, bortglömda delar eller skador under installationen ligger helt hos dig. Tillverkarens garanti täcker inte detta.

Det är därför du väljer en specialist

En specialist på solskydd har full koll på möjligheterna med dessa. Somfys experter, som kan hittas via vår återförsäljare, är rätt plats för personlig rådgivning, information och en produktdemonstration. Inget krångel med att lista ut saker själv, du väljer ett komplett paket. Baserat på din situation, önskemål och budget kommer återförsäljaren att visa dig möjligheterna och alternativen. En Somfy Expert ger full garanti på levererade produkter, installation och tjänster.

Några tips:

  1. Välj en lokal Somfy Expert för solskydd inomhus via vår återförsäljare och boka tid
  2. Ta de ungefärliga måtten på fönstren i förväg där du vill ha solskydd. Detta för att kunna upprätta ett eventuellt kostnadsförslag
  3. Det är användbart att ta med färgprover och/eller RAL-färgnummer i samtalet baserat på den befintliga situationen (väggar, karmar och annan inredning)
  4. Fotografier fungerar också bra om du inte har färgprover
  5. Väljer du maximal bekvämlighet och komfort? Fundera sedan på vad fjärrkontrollen kan betyda för dig. Återförsäljaren kan berätta allt om detta.

Föredrar du ett möte omgående i hemmet? Återförsäljaren kommer då förbi med provböcker och prover. Du får professionell rådgivning och en tydlig offert. Ett besök i showroomet kommer senare.

Specialisten kommer att arbeta åt dig!

Efter att du har mottagit, sett, diskuterat och godkänt offerten kommer Somfy-återförsäljaren att boka tid med dig för installationsdag.

Under tiden kommer solskyddstillverkaren att börja med själva monteringen. Produktionstiden tar vanligtvis ett par veckor och skickas till återförsäljaren när den är färdig. Denne gör också en kontroll av det beställda solskyddet. På installationsdagen tar återförsäljaren med sig alla delar och säkerställer en snygg och pålitlig installation i ditt hem.

Det sista steget är den gemensamma slutbesiktningen och instruktionen.

Ha det så trevligt med dina nya elektriska solskydd inomhus!

Ta reda på mer
Kategorier
Taggar

Acceptera cookies för att lämna en kommentar