Snabb åtkomst

Rengöring av solskydd: Så här gör du det

Vill du få dina solskydd att se som nya ut igen? Återigen njuta av en härligt fräsch doft? I det här blogginlägget kan du läsa om hur du enkelt rengör och underhåller dina solskydd.

Det solskyddet som en gång var så vackert i vitt, grått, svart, brunt eller blått verkar nu ha fått en nyans ljusare eller mörkare. Dammpartiklar har samlats, här och där hittar du fläckar, och den där rullgardinen eller persiennen doftar inte längre riktigt fräscht.

Det är verkligen hög tid att göra rent allt! Men hur gör du det effektivt utan att skada eller förlora färgen på ditt solskydd? De mest värdefulla städtipsen för varje typ av solskydd listas nedan.

Hur rengör jag (elektriska) rullgardiner?
Att ta bort damm från rullgardiner är lätt som en plätt och går snabbt. Särskilt om du gör detta regelbundet - ungefär en gång i månaden.

Damma PVC-rullgardiner
Om du har en rullgardin av PVC eller annat lätt avtorkbart material, rulla ner rullgardinerna helt, ta en dammvippa eller en torr mikrofiberduk och damma av framsidan och baksidan av rullgardinen från topp till botten.

Damma rullgardiner av bomull eller linne
För en rullgardin tillverkad av mjukt tyg som bomull eller linne är det bäst att ta fram dammsugaren för att avlägsna damm och smuts. Rulla ner gardinen helt, använd det mjuka munstycket på din dammsugare, se till att den är på låg effekt och sug försiktigt från topp till botten.

Ta bort fläckar från rullgardiner
Fläckar kan avlägsnas genom att dutta försiktigt med en lätt fuktig trasa eller svamp. Skura inte för hårt, gör inte gardinen för blöt, och använd inte fläckborttagningsmedel. Det kan nämligen skada rullgardinen och/eller påverka färgen.

Hur rengör jag (elektriska) persienner?
Oavsett om du har aluminium- eller träpersienner, rengör du dessa på samma sätt. Även om rengöringen av denna typ av solskydd är enkel, måste du ändå avsätta tid för detta regelbundet. Persienner samlar nämligen mycket damm och smuts.

Damma persienner
Stäng lamellerna och ta fram en dammvippa, en icke-statisk torr trasa eller en dammsugare med en liten, mjuk, ren borst. Avlägsna dammet genom att svepa eller suga; från topp till botten och från vänster till höger. Har du gått igenom alla lameller? Därefter lutar du lamellerna åt andra hållet och upprepar processen.

Torka av persienner med trasa
Vill du verkligen ge dina persienner en ordentlig uppfräschning? Torka sedan av varje lamell med en gummisvamp. Bra att veta är att träpersienner inte tål fukt eller rengöringsmedel. Det kan få persiennerna att böja sig eller till och med gå sönder. Om dina persienner är av trä bör du alltså absolut undvika fukt och rengöringsmedel.

Hur rengör jag (elektriska) plisségardiner?
Plisségardiner kan, med sin unika bikakestruktur, isolera på bästa möjliga sätt, men den strukturen gör också att gardinen samlar mycket damm. En regelbunden rengöring är därför nödvändig.

Damma plisségardiner
Dammet avlägsnar du enkelt genom att blåsa in i cellerna eller genom att använda en dammsugare. Använd en liten, mjuk borst och ställ dammsugaren på låg effekt. Sug försiktigt från topp till botten.

Ta bort fläckar från plisségardiner
Att rengöra din plisségardin med rengöringsmedel och mycket vatten rekommenderas inte. Vad kan du göra för att få din plisségardin att hänga fint igen utan fläckar? Dutta försiktigt på tyget med en trasa som är lätt fuktig/nästan torr. Undvik att gnugga; det kan göra fläcken värre.

Hur rengör jag (elektriska) hissgardiner?
Att få dina (elektriska) hissgardiner att se fräscha ut är superenkelt. Rengöringen går snabbt.

AftDamma hissgardiner
Damm avlägsnar du från ditt hissgardin med en dammvippa, en icke-statisk, torr trasa eller med det lilla, mjuka munstycket på din dammsugare. Svep eller sug från topp till botten och sätt din dammsugare på lägsta effekt.

Ta bort fläckar från hissgardiner
Förutom damm kan du också ta bort fläckar från din hissgardin. En hissgardin kan tvättas i tvättmaskinen!

Lossa enkelt på tyget från överdelen, ta bort de tvärgående lamellerna från tyget och lossa snörena. Tvätta sedan din hissgardin i 30 grader, ställ in på det lägsta varvtalet och ställ in programmet så att det inte centrifugerar. För att undvika att hissgardinen bleknar rekommenderar vi att du inte använder tvättmedel eller sköljmedel.

Styra dina solskydd med en knapptryckning?
Är dina solskydd så gamla och blekta att du behöver nya? Eller har du manuella solskydd och vill få ännu mer nytta och användarvänlighet? Elektriska solskydd med en Somfy-motor styrs enkelt med en fjärrkontroll, väggkontroll eller en app på din telefon. Enkelt från din bekväma soffa!

Besök en återförsäljare i ditt område och fråga om möjligheterna.

Ta reda på mer
Kategorier
Taggar

Acceptera cookies för att lämna en kommentar