Snabb åtkomst

Rengöring av träpersienner: en praktisk steg-för-steg-guide

Att rengöra dina träpersienner utan att riskera att de blir fula eller går sönder? I det här blogginlägget får du lära dig hur du rengör och underhåller lamellerna på ett säkert och effektivt sätt.

Ibland ser allt ut att vara okej. Men när solen skiner på dessa eller ljuset faller in på ett speciellt sätt ser du plötsligt det: dina träpersienner behöver verkligen en ordentlig uppfräschning. Tyvärr är det här fallet oftare än du kanske tror. Hur trevlig den här typen av solskydd än är, verkar persienner göra det till en sport att samla på sig mycket damm och smuts.

Du har bestämt dig för att det verkligen är dags att ta fram dina rengöringsprodukter. Men var börjar du egentligen? Vilket material behöver du exakt, och hur ser du till att du inte skadar de vackra trälamellerna när du skrubbar?

Med nedanstående 2 steg-för-steg-guider – en för att avlägsna damm från lamellerna och en för att ta bort fläckar – får du dina träpersienner att glänsa som nya igen.

1. Få träpersienner dammfria: använd dammtrasa eller dammsugare
Om du vill få dina träpersienner dammfria är det bra att ta fram en dammtrasa, en dammsugare med liten borsthuvud eller en speciell persiennborste. Så här går du bäst tillväga:

  • Stäng trälamellerna.
  • Håll försiktigt i dina persienner så att lamellerna inte flyger åt alla håll när du applicerar tryck.
  • Svep eller sug noggrant från vänster till höger och uppifrån till botten med dammtrasan, dammsugaren eller persiennborsten. Var extra försiktig med snörena, eftersom persienner är som mest ömtåliga här.
  • Om dina träpersienner har en träkornstruktur och du inte får bort dammet, kan du försöka skrubba det med en oanvänd tandborste med mjuka borststrån.
  • Luta lamellerna – efter att du har dammat alla – åt det andra hållet och upprepa steg 1 till 4.

2. Ta bort fläckar från träpersienner: badda och använd vatten
Om det inte räcker att damma för att rengöra dina träpersienner? Finns det fläckar som behöver en grundlig skrubbning? För att rengöra och få dina träpersienner fläckfria gör du så här:

Håll i dina persienner och badda försiktigt med en ren, torr mikrofiberduk på platsen där fläcken finns. Observera: använd inte den välkända gula hushållstrasan; den kan lämna gula fibrer i träets ådror.
Fukta trasan väldigt lätt med vatten. Använd inga rengöringsprodukter, eftersom de kan skada träet!
Badda försiktigt på fläcken med den lätt fuktiga trasan (gnugga inte!), rengör trasan efter en stund, återfukta den och fortsätt denna process tills fläcken är borta.
Vägrar fläcken att försvinna, kan du använda en speciell rengöringsprodukt för träpersienner eller en trärengöring.
Torka av lamellerna ordentligt med en ren trasa efter rengöringen.

Rengöring av trälameller: dra nytta av extra bekvämlighet?
Att rengöra trälameller är inte direkt den roligaste uppgiften. Men goda nyheter är: det kan bli enklare och snabbare. Om du har elektriska persienner med en Somfy-motor styr du dessa automatiskt och på distans. Slipp besväret med att dra i snöret, istället kan du luta lamellerna med bara en knapptryckning.

Besök en Somfy-återförsäljare nära dig och få information om möjligheterna.

Ta reda på mer
Kategorier
Taggar

Acceptera cookies för att lämna en kommentar