Snabb åtkomst

Vad kan du göra för att energioptimera hemmet?

Att energioptimera hemmet med hjälp av smart teknik är ett utmärkt sätt att både minska energiförbrukningen och spara pengar på elräkningen. Här är några förslag på hur bostadsinnehavare...

Att energioptimera hemmet med hjälp av smart teknik är ett utmärkt sätt att både minska energiförbrukningen och spara pengar på elräkningen. Här är några förslag på hur bostadsinnehavare kan använda smart teknik för att energioptimera sina hem.

Använd en eller flera smarta termostater

En smart termostat kan hjälpa till att reglera temperaturen i hemmet automatiskt baserat på scheman, rörelser eller till och med väderförhållanden. Genom att hålla en jämn temperatur och undvika överflödig uppvärmning eller kylning kan man minska energiförbrukningen. Med smarta radiatortermostater går det också att styra värmen individuellt i hemmet.

Fundera på om solskydd kan hjälpa dig att spara energi

Ett smart sätt att sänka sin energiförbrukning på är att använda smarta invändiga solskydd. Rätt använda så kan dessa minska behovet av uppvärming på vintern och på sommaren minska behovet av att använda luftkonditionering. Elektriska solskydd kan schemaläggas via app eller styras med sensorer för att optimera inomhusklimatet.

Ta nytta av en energimätare

Installera smarta energimätare för att övervaka elförbrukningen i realtid. Genom att ha en översikt över energiförbrukningen kan man identifiera energislukande apparater och vanor, vilket möjliggör förändringar för att minska onödig förbrukning.

Installera smarta belysningssystem

Använd sensorer och tidinställda scheman för att automatiskt släcka belysningen när ingen är närvarande eller när tillräckligt med dagsljus finns tillgängligt. Detta minskar onödig energiförbrukning. Byt också ut äldre ljuskällor mot LED-varianter som drar betydligt mindre energi.

Fundera på att installera solcellspaneler och energilagringslösningar

Investera i solcellspaneler för att generera egen elektricitet och minska behovet av att köpa från elnätet. Komplettera solcellerna med energilagringslösningar som batterier för att lagra överskottsel för senare användning. Räkna på investeringen och vad du kan spara – tänk också på att dessa åtgärder ökar värdet på fastigheten.

Smart styrning av vitvaror

Använd smarta uttag eller enheter för att styra vitvaror som tvättmaskiner, diskmaskiner och torktumlare. Dessa kan schemaläggas för att köra under tider med lägre elpriser eller när solcellerna genererar tillräckligt med energi. En smart plug med funktion för energimätning ger också mer insikt kring förbrukningen. Är vitvarorna för gamla så kan det löna sig att byta ut dessa mot mer energieffektiva varianter.

Energiförbrukningsövervakning och -styrning via appar

Genom att använda appar kan bostadsinnehavare övervaka och styra energiförbrukningen i realtid, även när de inte är hemma. Detta ger en ökad medvetenhet och möjlighet att göra justeringar för att optimera energianvändningen. I appen TaHoma by Somfy finns det förinställda scener som hjälper dig att komma igång, bland annat scenen Termisk komfort som ger energibesparingar.

Genom att implementera dessa smarta tekniklösningar kan bostadsinnehavare effektivisera sin energianvändning och bidra till en mer hållbar livsstil samtidigt som de sparar pengar på lång sikt.

Ta reda på mer
Kategorier
Taggar

Acceptera cookies för att lämna en kommentar