Snabb åtkomst

De bästa alternativen för att mörklägga fönster

Funderar du på att mörklägga dina fönster så att du kan njuta av en god natts sömn? I det här blogginlägget hittar du de mest effektiva och populära alternativen för mörkläggning av fönster!

Låter detta bekant? Du vaknar av att en irriterande solstråle lyckats ta sig igenom sprickorna i dina persienner. Eller av att ditt sovrum är helt upplyst klockan 6 på morgonen under sommaren. Det är svårt för många att få en god natts sömn utan mörkläggande solskydd. Och därför är det hög tid att göra något åt saken. Upptäck de fem populäraste solskydden i det här blogginlägget och låt dig inspireras.

1. Rulljalusier: Helt mörkläggande fönster

När det gäller att mörklägga dina fönster är rulljalusier de absoluta mästarna. De sammankopplade lamellerna av stål fästs på utsidan av fönstret och släpper inte in något ljus alls. En annan fördel är att jalusier inte bara stänger ute ljus, utan de håller även ute buller, inbrottstjuvar och värme under heta sommardagar!

2. Klassisk mörkläggningsgardin: Elegant och praktisk

Jalusier kan vara bra för att mörklägga ditt hem, men när det gäller utseende och stil får de inte nödvändigtvis höga poäng. Det gör däremot en klassisk gardin. Ett stort mjukt tygstycke ger ditt sovrum en mysig och varm känsla. Det är bra att veta att tyget i de flesta klassiska gardiner ofta är något genomskinligt. Så om du vill mörklägga dina fönster kan du göra det på ett av följande sätt:

  • Fodra din klassiska gardin. Detta innebär att ett andra lager gardintyg med en speciell ljusblockerande beläggning fästs på din befintliga gardin.
  • Eller satsa på ett helt mörkläggande gardintyg. Vissa tyger är redan själva mörkläggande, vilket gör att du inte behöver fodra dem.

3. Plisségardiner: Mörklägger fönster och sparar energi

När du mörklägger dina fönster förbättrar du alltid omedelbart isoleringen i ditt hem, oavsett vilket alternativ du väljer. Ett tjockare tyg blockerar nämligen automatiskt både värme eller kyla. Med plisségardiner går du dock ett steg längre. Förutom att denna typ av solskydd - förutsatt att du väljer ett mörkläggande tyg - stänger ute dagsljus, är plisségardiner även kända för sina utmärkta isolerande egenskaper. Det gör att du sparar energi samtidigt som du alltid kan njuta av en behaglig temperatur i ditt sovrum.

Vi rekommenderar att du väljer en måttbeställd plisségardin. Om den inte passar perfekt till ditt fönster eller din fönsterkarm kan du fortfarande besväras av ljusstrålar som tränger in på sidorna.

4. Rullgardiner med sidolister: Relativt billiga

Om du letar efter ett relativt billigt alternativ för att mörklägga dina fönster är det förmodligen bäst att välja mörkläggande rullgardiner med sidolister. I de flesta fall är rullgardiner billigare än klassiska gardiner, jalusier eller plisségardiner.

Se därför till att du väljer ett mörkläggande gardintyg och monterar det med sidolister. Sidolisterna gör att din rullgardin hålls på plats på sidorna och inte bara är fixerad upptill. Detta säkerställer att endast små eller inga glipor alls kan släppa in ljus.

5. Mörkläggning av runda eller sneda fönster med plisségardiner

Om du vill mörklägga ett snett eller runt fönster står du kanske inför en utmaning. Du kommer i så fall upptäcka att det finns färre alternativ för mörkläggning. För runda eller sneda fönster väljer man ofta jalusier eller plisségardiner. Dessa kan du måttbeställa i mörkläggande tyg.

Solskydd för sovrumsfönster med en knapptryckning

Visste du att du kan göra det ännu enklare att mörklägga dina fönster? Om dina solskydd har en Somfy-motor kan du styra dessa med en knapptryckning. Utan att lämna sängen eller var du än befinner dig i huset. Besök en Somfy-återförsäljare nära dig för mer information om solskydd för sovrumsfönster.

Ta reda på mer
Kategorier
Taggar

Acceptera cookies för att lämna en kommentar