Hur installerar du en smart radiatortermostat?

Ingen har väl undgått att det blivit lite kallare, inte bara på morgnarna utan även på kvällarna. Vintern är i antågande och med denna behöver vi sätta igång värmen inomhus om vi inte redan gjort...

Ingen har väl undgått att det blivit lite kallare, inte bara på morgnarna utan även på kvällarna. Vintern är i antågande och med denna behöver vi sätta igång värmen inomhus om vi inte redan gjort detta. Dags att kicka igång elementen så att dessa börjar värma upp hemmet på ett behagligt sätt. Men, med de höga energipriserna vi har i nuläget är det kanske hög tid att se om det går att spara in på dessa. Det finns olika sätt att göra detta på och vi tipsar om en del i detta blogginlägg men fokuserar mest på smarta radiatortermostater.

Vad är en smart radiatortermostat?

Alla vattenburna radiatortermostater har idag en termostat där temperaturen justeras efter tycke och smak. Genom att vrida på denna öppnas ventilen som styr genomflödet av varmt vatten som i sin tur ger värme i rummet.

Äldre radiatortermostater gör förvisso sitt jobb men är inte särskilt smarta eftersom de styr utifrån hur du själv ställer in dessa. Skruva upp värmen eller skruva ner den men det görs manuellt av dig, ofta när du känner kall eller varm.

Med smarta radiatortermostater sker detta automatiskt utan att du behöver tänka på det. Sjunker temperaturen under en viss nivå kan radiatorn aktiveras så att det blir varmare i rummet. På motsvarande sätt kan du styra så att om det blir för varmt så sänks temperaturen. Det går också att ställa in dessa så att om ett fönster öppnas så stängs värmen av så att det inte värms i onödan. Eller när du lämnar hemmet på morgonen för att gå till arbetet – då kan elementen stängas av så att huset inte värms i onödan om ingen är hemma.

Givetvis vill du komma hem till ett varmt hus och då ställer du in så att temperaturen höjs en stund innan du anländer hem. På så vis spar du energi och kostnaden för denna vilket är bra både för plånboken och inte minst för miljön.

Smarta radiatortermostater och solskydd

Smarta radiatortermostater kan dessutom samverka med andra uppkopplade produkter i ditt hem. Har du smarta solskydd hemma så kan en solsensor känna av när det blir varmt i ett rum varpå radiatortermostaten stängs eller sänker temperaturen. På så vis drar du nytta av det naturliga solljuset som värmer upp bostaden åt dig.

Har du inga motoriserade solskydd kan en temperatursensor också vara behjälplig, när den uppmäter en hög temperatur sänks värmen i elementet.

Undersökningar visar på att smarta radiatortermostater kan sänka energikostnader med upp till 19 procent vilket i slutändan blir stora besparingar om alla hushåll skulle nyttja denna smarta teknik.

Det finns fler fördelar med smarta radiatortermostater, inte minst när det dags att sova. När det gäller nattsömnen så har undersökningar visat att vi människor sover bättre när det är svalare i våra sovrum. Med smarta radiatortermostater kan du se till att temperaturen hålls på en behaglig nivå även om det skulle vara varmare i andra delar av bostaden.

Hur installeras då en smart radiatortermostat?

Det är i regel väldigt enkelt att byta ut sina befintliga termostater mot smarta versioner. Vid köp av smarta radiatortermostater medföljer ofta ett par olika adaptrar så att termostaten passar till den typ av anslutning som finns på ditt element.

Skruva av den gamla termostaten och lägg den åt sidan. Säkerställ att den nya smarta termostaten kan skruvas fast på elementet. Om inte, prova med någon av de medföljande adaptrarna. Det är viktigt att den skruvas fast ordenligt så att ventilen har kontakt och kan justera flödet i elementet.

Passa även på att lufta ditt element så att vattnet flödar genom optimalt och du får en jämn värme över hela. Annars är risken att bara nederdelen av ditt element blir varmt och då blir effekten och komforten betydligt sämre i rummet.

När den smarta radiatortermostaten är installerad så är det dags att se hur den kan integreras i ditt smarta hem!

 

 

 

Ta reda på mer
Kategorier
Disqus is inactive