Snabb åtkomst

Lämna inte hemmet med belysningen tänd

Ingen har väl undgått att märka att det blivit dyrare med det mesta här i samhället? Inte minst energikostnader är ju något som ökat kraftigt på senare år. Detta har fått många människor att...

Ingen har väl undgått att märka att det blivit dyrare med det mesta här i samhället? Inte minst energikostnader är ju något som ökat kraftigt på senare år. Detta har fått många människor att förändra sitt beteende genom att bli mer medvetna om vilka produkter som drar mer el än andra.

Det förändrade beteendet innebär inte bara ett sätt att minska sina energikostnader utan det är också positivt för miljön då mindre energi behöver produceras vilket sparar på jordens resurser.

Ta kontroll över belysningen i ditt hem

Det är ganska vanligt att man i ett hushåll glömmer bort att släcka belysningen i olika rum. Vi kommer in i ett rum, tänder belysningen och rusar sedan vidare i våra tankar till ett annat rum och glömmer att släcka. Med dagens smarta belysning går det att styra mycket av detta på en mängd kreativa sätt. Så här kan ett smart hem hjälpa dig i vardagen:

  • Belysningen tänds när dörren öppnas med hjälp av en magnetkontakt. Perfekt för dig som kommer med händerna fulla och snabbt vill komma in i hemmet.
  • Belysningen tänds när du kommer in i ett rum med hjälp av en rörelsesensor. Detta är bekvämt och du slipper tänka på att leta efter lampknappen. Det går också att programmera in så att belysningen släcks automatiskt efter en stund.
  • Belysningen tänds på förprogrammerade tider vilket kan vara välkomnande när man kommer hem från arbetet eller för att trädgården inte ska vara helt mörk när solen gått ner under de mörkare perioderna på året.
  • Belysning kan också tändas om exempelvis ett smart hemlarm detekterar något vilket kan bidra till ökad trygghet. En lampa som tänds ger intrycket av att någon är hemma och en eventuell inkräktare kan då avskräckas.
  • Genom att skapa olika scener med hjälp av en smart controller som TaHoma switch kan belysningen inomhus automatiskt dimmas, ändra färg eller släckas beroende på vad man vill göra. Inför filmkvällen så kan en scen som aktiveras släcka belysningen i vardagsrummet och dimma lamporna i övriga huset så att en mysigare stämning infinner sig. Givetvis går det att samtidigt dra för de motoriserade gardinerna och låsa ytterdörren så fullt fokus hamnar på den utvalda filmen.

Säkerställ att belysningen alltid släcks när ingen är hemma

En annan fördel med smart belysning är att man kan säkerställa att alla lampor i hemmet kan släckas med en enkel knapptryckning när sista person lämnar för dagen. Detta kan göras dels via en av knapparna på din TaHoma switch eller via en scenariospelare som placerats vid ytterdörren. Ett knapptryck och sen är det klart. Givetvis går det också att programmera in så att all belysning släcks vid en viss tidpunkt på dagen, exempelvis 10 minuter efter att sista personen normalt lämnar hemmet.

Genom att automatisera belysningen i hemmet och göra denna smartare så innebär detta också att elräkningen inte springer iväg i onödan. Visserligen så drar dagens ljuskällor betydligt mindre energi än vad de gjorde förr i tiden. Den moderna tekniken i LED-belysning innebär en bra investering mot ett mer hållbart samhälle tack vare den lägre energiförbrukningen. Många bäckar små när det gäller besparingar ger dessutom mer pengar över till annat.

Vilka andra åtgärder kan bidra till minskad elförbrukning?

De flesta av oss har väl säkerligen lämnat hemmet för att en stund senare börja fundera på om strykjärnet stängdes av och tvingats återvända hem för att dubbelkolla det hela. Med hjälp av smarta pluggar går det att fjärrstyra dessa och på så sätt stänga av anslutna elektriska apparater. Precis som i fallet ovan med att belysningen släcks när ingen är hemma så kan också smarta pluggar göra samma sak. Just detta kanske är mer användbart med yngre personer i hushållet som gärna har tankarna på annat och kanske glömmer bort att släcka efter sig.

Ett strykjärn som är anslutet till en smart plug kan enkelt stängas av på distans och samma gäller för kaffebryggaren eller vattenkokaren, teven, datorn och andra elektriska enheter som annars kan vara igång och dra energi i onödan. Även detta kan innebära besparingar men också en ökad trygghet genom att få kontroll över prylarna i hemmet. Att sedan elförbrukningen kan minskas genom att inget är igång är ju ytterligare ett plus.

Det går också att styra belysningen och elektriska apparater med hjälp av inbyggnadsmottagare som också kan styras via en app i din smartphone för att få mer kontroll över ditt hem. Dessa placeras bakom befintligt vägguttag eller strömbrytare och gör därmed de anslutna produkterna smarta och kontrollerbara utan att inredningen förändras.

Fördelarna är som sagt många med ett smart hem och inte minst smart belysning – vad blir ditt första steg efter detta?

Ta reda på mer
Kategorier
Taggar

Acceptera cookies för att lämna en kommentar