Snabb åtkomst

Så här skapar du ett mysigare hem med smart belysning

Vi går mot en mörkare tid när hösten nu kommit för att stanna. Detta brukar innebära att vi spenderar mer tid inomhus eftersom kylan utomhus inte alltid lockar. Är det mörkt ute blir det givetvis...

Vi går mot en mörkare tid när hösten nu kommit för att stanna. Detta brukar innebära att vi spenderar mer tid inomhus eftersom kylan utomhus inte alltid lockar. Är det mörkt ute blir det givetvis mörkt inne också. Efter arbetet och kvällsmaten hamnar många framför teven och ser en bra serie eller en underhållade film.

När det enda ljuset kommer från teven kan detta bidra till trötthet och torra ögon så varför inte göra något åt detta med hjälp av lite smart belysning? Lite stämningsbelysning i rummet kan skapa en mysig miljö för hela familjen. Dina ögon blir också mindre trötta och behöver inte ansträngas i onödan vilket också innebär att du kanske känner dig lite piggare.

Med smart belysning går det också att skapa olika miljöer beroende på humör. Lek med färgerna och använd olika typer av armaturer och ljuskällor för att punktbelysa en grön växt eller ett konstverk. Kreativa skuggor kan bidra till skapa en personlig och varierande stämning i rummet.

Investera i LED-belysning

Det vanligaste sättet att komma igång med smart belysning är att köpa någon form av LED-belysning. Just den här typen av belysning är väldigt energisnål och belastar inte plånboken något nämnvärt när det gäller elförbrukningen. Visst kostar de lite mer än vanliga ljuskällor men livslängden är otroligt lång varför investeringen ofta lönar sig.

Dagens LED-belysning finns i en mängd olika varianter. Det är traditionella former som påminner om forna tiders glödlampor, det är ljusslingor och takarmaturer såväl som olikformade ljuspaneler som fästs direkt på väggen. En av pionjärerna när det gäller smart belysning är Philips Hue som har ett otroligt brett sortiment av smart belysning som kan ljussätta ditt hem på ett trevligt sätt.

Välj bland ljuskällor som klarar av att visa miljontals färger eller varianter som visar upp olika nyanser av vitt ljus. Just varianter av vitt ljus kan vara användbara på andra sätt också i hemmet. Kallt vitt ljus hjälper till med koncentrationen vilket är bra om du arbetar hemifrån. Varmare ljus är mysigt framåt kvällen och kan med enkelhet dimmas ner till en behaglig nivå.

Låt smart belysning bli en del i ditt smarta hem

Vad är förresten det smarta i belysningen då? När benämningen ”smart belysning” omtalas rör det sig oftast om någon form av belysning som kan styras och kontrolleras via en smartphone. Via en app i mobilen så går det att ändra färger, ljusintensiteten och göra andra inställningar som till exempel schemaläggning kring när belysningen ska tändas och släckas.

Men, smart belysning är så mycket mer än så. När belysningen ansluts till en smart controller, gateway eller hubb som de också kallas så kan denna samverka med en mängd andra smarta produkter i hemmet. Nu kan en sensor tända belysningen åt dig, antingen vid detektering av rörelse eller om en dörr eller fönster öppnas. Detta är bekvämt om man kommer hem med händerna fulla av matkassar och det är mörkt i hallen. I ett riktigt smart hem ser man till att flera enheter dessutom samverkar med varandra. Ett exempel här kan vara att när rullgardinen går upp på morgonen så tänds belysningen i badrummet, hallen eller i köket vilket ger en enklare och bekvämare vardag.

En rörelsesensor kan dessutom tända belysningen när du kommer in i ett rum och sedan släcka denna när du lämnar rummet. På så vis är inte belysningen tänd i onödan och bäst av allt är att elförbrukningen hålls nere vilket är bra för såväl plånbok som miljön.

Smart belysning med Somfy

Somfy erbjuder en mängd olika lösningar när det gäller smart belysning. Hjärnan i det smarta hemmet från Somfy är TaHoma switch som är en smart controller som ser till att dina smarta solskydd kan samverka med andra produkter i hemmet, allt för en smartare vardag.

Izymo är en inbyggnadsmottagare som installeras av en elektriker bakom befintliga väggkontakter eller väggströmbrytare och på så vis gör belysningen smart. Med en produkt från Izymo-sortimentet kan befintliga strömbrytare behållas samtidigt som det smarta adderas till lösningen. Med dessa kan befintlig tak- och väggbelysning bli en del av ditt smarta hem.

För bordslampor och andra elektriska enheter är smarta pluggar, eller fjärrströmbrytare som de också kallas i vardagligt tal en bra lösning. Stick in den smarta pluggen direkt i vägguttaget och sedan strömkabeln till ljuskällan direkt i den smarta pluggen. På så vis krävs inget utbyte av ljuskällan för att belysningen ska kunna styras av din mobil eller ingå i det smarta hemmet.

Smart belysning har en mängd olika användningsområden och enbart din egna kreativa ådra sätter begränsningarna så vad väntar du på?

Ta reda på mer
Kategorier

Acceptera cookies för att lämna en kommentar