Snabb åtkomst

Skapa en smart och säker scen för dina ytor utomhus

Mörkret är här och vintern är på väg samtidigt som temperaturen kryper nedåt. Detta gör att vi gärna håller oss inomhus för vem vill egentligen frysa frivilligt?

somfy-house-outdoor-lighting

Mörkret är här och vintern är på väg samtidigt som temperaturen kryper nedåt. Detta gör att vi gärna håller oss inomhus för vem vill egentligen frysa frivilligt? I och med att vi nu spenderar mer tid inomhus så är det också enklare för kriminella att agera och försöka sig på att göra anspråk på saker de inte äger. För deras del är detta betydligt enklare nu när mörkret infaller tidigare om kvällarna och med mindre människor i rörelse i bostadsområdena.

Som tur är så finns det olika åtgärder du kan göra för att skydda ditt hem och dina ägodelar. Det som behövs är ett lite smartare hem och vi tittar närmare på ett par sätt att använda detta.

Ett smart hem kan vara brottsförebyggande

Att använda sig av smart teknik i hemmen blir allt vanligare och vinsterna med dessa är många. Inte bara kan man skapa en behagligare och mer komfortabel vardag utan även använda tekniken för att få till en avskräckande effekt på eventuella inkräktare.

Ett smart hem med olika typer av enheter kan enkelt användas för att simulera närvaro. Med motoriserade solskydd och smart belysning går det att programmera in så att dessa aktiveras på olika tider. En rullgardin kan köras ner samtidigt som en eller flera lampor i olika rum tänds. Detta ger intrycket av att någon är hemma vilket då inte är attraktivt för en inkräktare.

Det är idag också möjligt att använda sig av ett smart hemlarm som integreras med det smarta hemmet. Då kan en sensor som detekterar ett inbrottsförsök trigga belysningen att tändas samtidigt som en siren ljuder och solskydden öppnas. Detta skapar en situation som med största sannolikhet väljs bort av en inkräktare. Oavsett om du är hemma eller inte så kan du ha full koll på vad som händer och även titta in via en säkerhetskamera om sådana finns i hemmet. 

En smart och trygg scen för ytorna utomhus

Tänk dock på att det inte bara är inomhus som det går att simulera närvaro eller skapa en brottsförebyggande plats. I trädgården finns det ofta flera andra ytor som kan vara attraktiva för en inbrottstjuv. På terrassen står det kanske en grill, lite fina utemöbler, barnens leksaker eller utomhushögtalare. Vidare så kan det på garageuppfarten finnas cyklar, elscooters, bilar och annat som kan vara stöldbegärligt.

Utöver att placera ut en eller flera utomhuskameror så går det att nyttja belysningen på ett avskräckande sätt. En befintlig utomhusbelysning kan kopplas till säkerhetskameror för att på så sätt tändas när rörelse detekteras av kameran. Genom att programmera en smart scen i, till exempel TaHoma switch från Somfy så kan en rörelsesensor som är smart placerad användas för att tända upp belysningen i trädgården, på garageuppfarten och terrassen samtidigt som utvald belysning tänds inomhus och ett par rullgardiner öppnas. Detta ger intrycket av att någon vaknat till, rest sig upp ur sängen gått för att se vad som pågår.

Oavsett om det faktiskt är någon hemma eller inte så kan en smart scen som denna alltid aktiveras även om man är på semester eller bara borta över helgen. Programmera in att allt ska återgå efter, säg en 20 minuter så har tryggheten ökat en hel del i bostaden vilket är skönt för alla.

Glöm inte bort att samverka med grannarna

Beroende på hur du bor så finns det i de flesta fall alltid grannar i närheten. Just grannsamverkan är ett bevisat bra sätt att hjälpas åt på. Genom att hålla ögon och öron öppna även på vad som händer runtomkring så kan detta innebära att försök till inbrott kan upptäckas tidigare och i bästa fall avvärjas.

Ska du resa bort så informera gärna grannarna om detta så att de kan agera om något misstänkt syns. I bästa fall så ska det inte behövas med ett smart hem som automatiskt agerar vid försök till något misstänkt men bättre att vara på säkra sidan, eller hur?

Ta reda på mer
Kategorier
Taggar

Acceptera cookies för att lämna en kommentar