Skapa ett eget smart hem och spara pengar under 2022

Det finns väl ingen som undgått att många av våra vardagliga kostnader ökat i samband med pandemin och det rådande läget i världen. Framförallt har kostnaderna för energi ökat...

Det finns väl ingen som undgått att många av våra vardagliga kostnader ökat i samband med pandemin och det rådande läget i världen. Framförallt har kostnaderna för energi ökat vilket i ett land med lång vinter blir extra kännbart. Frågan är då vilka åtgärder man som konsument kan vidta för att på sikt sänka, inte bara kostnaderna utan även sin förbrukning av elektricitet vilket bidrar till ett mer hållbart samhälle?

Genom att göra hemmet smartare går det att öka komforten inomhus och mer tid skapas till annat samtidigt som kostnaderna för uppvärmning och belysning sänks. En stor bonus är dessutom att välmåendet och bekvämligheten ökar vilket skapar mer trivsel i ditt hem.

Att skapa ett smart hem är inte gjort i en handvändning och kräver en del eftertanke men i detta blogginlägg går vi igenom områden som kan bli smartare och samtidigt vara med och bidra till minskade utgifter på sikt.

Smarta solskydd

Ett enkelt och smart sätt att ta hand om uppvärmning i hemmet är via solskydd. Det finns en mängd olika solskydd som alla går att göra smarta och vinningen är stor. Så här kan du tänka runt smarta solskydd och sedan välja den variant som passar dig bäst:

  • När solen visar sin bästa sida stiger ofta temperaturen inomhus. Kommer du hem en varm sommardag startar du kanske luftkonditioneringen inomhus för att få ner temperaturen. Med smarta solskydd kan du undvika denna extrakostnad på olika sätt. Ett sätt är att låta terrassmarkisen köras ut och på så vis blockera solens strålar från att nå in i hemmet. Resultatet är att ditt hem blir svalare och inomhuskomforten ökar. Även fönstermarkiser och vertikalmarkiser är effektiva alternativ när det gäller att blockera solstrålarna.
  • Under kalla dagar (vilka vi har alldeles för många av) är det precis tvärtom. Då vill vi att solen värmer upp hemmet i så hög utsträckning som möjligt för att inte behöva öka värmen när vi kommer hem på eftermiddagarna. Då ska inte solskydden blockera solens strålar utan nu gäller det att få in så mycket värme som möjligt.

Vad är då smart tänker du? Det smarta ligger i att solskydden är motoriserade och att olika typer av sensorer styr när solskydden ska vara ute eller inne. En solsensor ser till att solskydden aktiveras beroende på mängden ljus och en temperatursensor ser till att styra beroende på hur varmt det är inomhus.

Det ska också sägas att invändiga solskydd som rullgardiner, persienner eller gardiner också kan skydda mot solljus men bäst effekt fås om solens strålar blockeras utanför hemmet. I det senare fallet har strålarna redan nått in via fönsterna och då värms inomhusluften upp. Dock är det många olika aspekter som kan spela in vilket din lokala återförsäljare kan berätta mer för dig om.

Smart belysning

Förr, på glödlampornas tid, var det inte ovanligt att en lampa tändes och sedan var den tänd till du släckte den precis innan läggdags. Då var det också mycket energi som gick till spillo eftersom glödlampan avgav värme som gick upp i rök vilket i långa loppet blev en belastning för miljön. Med dagens energieffektiva LED-lampor avges inte värme utan bara ljus och livslängden har ökat vilket också bidrar till minskad konsumtion.

Smart belysning handlar i princip om att det går att kontrollera belysningen via en app i din smartphone. Det gör dock inte själva belysningen smart utan det är när du adderar lite sensorer och lättillgängliga styrningar som du får ut mer av belysningen. En bra start är t ex att addera en rörelsesensor som tänder belysningen när du kommer in i rummet och sedan släcker efter en stund. Eller att den tänder belysningen i hallen när du öppnar dörren så du slipper famla i blindo.

Mängden styrningsmöjligheter ökar också med smart belysning och det blir enklare att släcka belysning när du inte är i närheten. Från soffan på bottenvåningen kan du enkelt släcka lamporna på ovanvåningen med din röst och allt som behövs är en smart röstassistent i din högtalare. En bonus med smart belysning är att det är busenkelt att skapa en mysig stämning för hela familjen.

Tänk på att ju färre lampor som är tända i onödan desto bättre för din plånbok men också för miljön!

Smart uppvärmning

Vi har redan varit inne på att inte ha belysningen tänd i rum där vi inte vistas och samma gäller med uppvärmningen. Varför värma upp ett rum som ingen vistas i eller ännu värre ett hus? Genom att sänka inomhustemperaturen med så lite som 1 grad kan ett genomsnittligt hushåll spara upp till 1500 kronor om året enligt en undersökning från Tibber.

Det finns olika sätt att aktivt kunna sänka värmen på elementen i hemmet. Mest populärt är smarta radiatortermostater som ersätter de gamla termostaterna på elementen. Nu kan du schemalägga när värmen ska vara igång samt se till att uppvärmningen avstannar om exempelvis ett fönster öppnas. Se till att värmen sänks inför läggdags så sover du bättre dessutom.

När hela familjen lämnat hemmet sänks temperaturen för att sedan successivt öka tills ni är hemma igen. Det finns absolut ingen anledning att, som man säger ”elda för kråkorna” och besparingen visar sig så småningom på din energiräkning.

Glöm heller inte bort möjligheterna med smarta pannor eller luftvärmepumpar som också kan bli smarta och bidra till ett optimalare inomhusklimat samtidigt som miljön kan vinna på det i och med en minskad energiförbrukning.

Full kontroll

I ett smart hem kan du få ökad kontroll och bättre samverkan mellan dina olika elektriska enheter. Det handlar inte bara om att uppfylla en dröm för en prylnörd utan mer om att skapa ett bättre inomhusklimat i ditt hem och som bonus få en ökad bekvämlighet och på sikt även minskade kostnader för el- och energiförbrukning. Med ett bättre inomhusklimat kommer också ett ökat välmående vilket är viktigt när vi nu tillbringar mer och mer tid inomhus.

Bekvämligheten kommer sig av att ditt hem börjar sköta sig mer och mer på egen hand samtidigt som du får mer tid över till annat. Fördelarna med ett smart hem är många och bland det som behövs är en smart controller som exempelvis TaHoma switch från Somfy. Med en smart controller får du full kontroll över dina smarta prylar via en app i din smartphone oavsett var du befinner dig.

Är du redo att ta ditt första steg mot ett smartare hem?

Ta reda på mer
Kategorier
Disqus is inactive