Snabb åtkomst

Skapa ett smart hemmakontor med tekniska prylar

Med pandemin blev det allt vanligare med att arbeta hemifrån och detta är en trend som fortsatt även efter att pandemin försvann. Många arbetsgivare låter nu sina anställda arbeta hemifrån...

somfy-woman-working-laptop-home-office-desk-keyboard

Med pandemin blev det allt vanligare med att arbeta hemifrån och detta är en trend som fortsatt även efter att pandemin försvann. Många arbetsgivare låter nu sina anställda arbeta hemifrån en eller flera dagar i veckan då det visat sig vara ett fungerande arbetssätt.

När vi plötsligt skulle skapa en plats att arbeta på i hemmet så blev det inledningsvis antingen vid köksbordet eller vid matsalsbordet, detta då inte alla hade ett dedikerat skrivbord hemma eller för den delen plats till ett heller. Tillhör du kategorin människor som efter ett tag köpte in ett billigare skrivbord och en kontorsstol så är du inte ensam. Många gjorde samma sak eftersom en arbetsdag vid en kökstol och vid en liten datorskärm inte är så produktivt.

Men, detta räcker inte fullt ut – våra hem är inte gjorda för att arbetas i då ventilationen inte är anpassad vilket säkert märks efter ett par timmar. Ögonen blir torra och du känner dig trött så vad kan du göra åt detta? Vi tar upp en del tips för ditt hemmakontor som kretsar kring tekniken.

Vad kan du skaffa för ditt smarta hemmakontor?

Om vi utgår från att du redan skaffat dig ett skrivbord och en kontorsstol så är första tipset att investera ett par kronor i en större datorskärm. Kanske det finns någon överbliven hos din arbetsgivare eller de kanske till och med kan bidra med en – kolla med ansvarig person och se vad de har att säga om det hela! Att skaffa sig en större skärm är bra på många sätt, du slipper anstränga dina ögon och får en bättre överblick av det du arbetar med = effektivare arbetsdag.

Hur ska du tänka kring arbetsbelysningen?

Tänk på hur det ser ut på din arbetsplats när det gäller belysningen. Det är ofta ett lite kallare vitt ljus och anledningen till detta är att detta ökar koncentrationsförmågan. Ta en titt på någon form av smart belysning som både kan visa upp olika nyanser av vitt ljus under dagen men också som går att dimma vid behov.

En smart armatur i form av en taklampa eller att bara byta ut ljuskällan och fixa till någon form av fjärrkontroll för att styra belysningen enkelt från skrivbordet är en bra idé. Det finns även lösningar som ser till att anpassa ljuset under dagen för ökat trivsel och komfort – denna följer solens ljus och kallas ofta för adaptiv belysning.

En smart högtalare kan vara bra på många sätt

Att placera en smart högtalare eller en röstassistent på skrivbordet är bra av många anledningar. Dels finns den alltid där för att svara på eventuella frågor eller funderingar som kan dyka upp under arbetsdagen. Men givetvis går det också att enkelt sätta en timer inför ett möte eller för att hålla reda på något. Be den smarta röstassistenten att sätta en påminnelse om någon som ska göras.

Glöm heller inte bort att det går att lyssna på musik från högtalaren som kan få dig på gott humör och bidra till en ökad effektivitet och välmående under arbetet.

Smarta solskydd gör det enklare att arbeta

Har du investerat i smarta solskydd eller vill funderar på att köpa måttanpassade solskydd så bör dessa också bli en del av ditt nya hemmakontor. Om solens strålar tränger sig in i och träffar din laptop eller bildskärm blir det genast mycket svårare att se på dessa. Med en smart rullgardin eller motoriserad gardin så dras dessa för automatiskt om solen skiner vilket ger en behagligare arbetsmiljö.

Dessutom blir inte temperaturen så hög att den gör dig varm eller trött. En skönare inomhuskomfort helt enkelt som kan öka din produktivitet.

Hur är luften i ditt hemmakontor?

På kontoret finns det regler att följa när det gäller arbetsmiljön men hur är det hemma? Får du tillräckligt bra luft i det utrymme där ditt hemmakontor finns? Vad kan du göra för att förbättra luften i hemmakontoret? Bra fråga men tack vare smart teknik går det att lösa på ett enkelt sätt.

En luftkvalitetsmätare kan mäta förekomsten av olika partiklar i ett rum och ge indikationer på när det är dags att lufta eller på annat sätt förbättra luften. Luftkvalitetsmätaren kan aktivera en luftrenare när luften blir dålig vilket är en automatiserad lösning. Det kan också räcka med att få en indikation på att luften är dålig varpå det då kan vara dags att sträcka på benen och samtidigt öppna ett fönster för att vädra rummet och få in lite frisk luft. Just dålig luft försämrar din koncentrationsförmåga så fundera på hur du vill göra.

Är luften torr, det vill säga att luftkvalitetsmätaren ger indikation på att luftfuktigheten är låg så kan en luftfuktare ändra detta. Även detta automatiskt om den är kopplad till din luftkvalitetsmätare.

Det finns med andra ord många sätt att göra hemmakontoret smartare på. Vilken nivå väljer du själv men vill du gå ”all-in” så lägg till en GaN-laddare för att alltid se till att dina prylar är fulladdade och för städningen så kan robotdammsugaren ta hand om detta efter arbetsdagens slut...

Ta reda på mer
Kategorier

Acceptera cookies för att lämna en kommentar