Snabb åtkomst

Spara på din energiräkning med ett smart hem och smarta solskydd

Vintern är i antågande och för många innebär detta också ökade kostnader för uppvärmning, något som blivit väldigt påtagligt under de två senaste åren. Olika omvärldsfaktorer och politiska...

somfy-winter-house-snow

Vintern är i antågande och för många innebär detta också ökade kostnader för uppvärmning, något som blivit väldigt påtagligt under de två senaste åren. Olika omvärldsfaktorer och politiska beslut ligger till grund för den kraftiga ökningen av kostnader för att värma upp våra hem. Det ska sägas att elmarknaden går både upp och ner men så fort det blir riktigt kallt vill alla värma upp sina hem vilket också innebär att kostnaderna för detta skjuter i höjden.

De senaste årens chockartade elräkningar har fått många att investera i alternativa lösningar för att på sikt kunna sänka sina kostnader. Detta omfattar allt från solpaneler till luftvärmepumpar och anslutning till fjärrvärme där det varit möjligt. Men, att investera i exempelvis solpaneler är förvisso en bra lösning där man producerar sin egen elektricitet och samtidigt avlastar elnätet vilket minskar eventuella toppar när många vill nyttja el samtidigt. Däremot så är det en investering som också ska betalas för att på sikt löna sig. En solpanelslösning blir lönsam snabbare med höga elpriser vilket innebär kotartare återbetalningstid.

Kan ett smart hem sänka energikostnader?

Det pratas allt mer om det smarta hemmet och de fördelar som finns att tillgå här. Ett smart hem kan på sikt hjälpa till att sänka energikostnaderna. Visst finns det en initial kostnad med ett smart hem men se det som en investering för framtiden och samtidigt ett ökat värde på bostaden

Ett klassiskt exempel på hur ett smart hem kan bidra till sänkta kostnader är att all belysning släcks när sista personen lämnar hemmet för dagen. Då kan inte bara belysningen utan även elektriska apparater stängas av vilket innebär att ingen elförbrukning för dessa produkter sker om ingen är hemma.

En annan smart lösning är att investera i uppkopplade radiatortermostater. Dessa kan programmeras att sänka inomhustemperaturen om ingen är hemma. Många av dessa smarta radiatortermostater kan också stängas av om ett fönster öppnas vilket innebär att ingen uppvärmning sker så länge fönstret är öppet. Har man många rum i bostaden kanske det är dags att tänka över om alla rum verkligen behöver värmas upp. Precis som att det på natten bör vara en lägre temperatur i sovrummen för att man ska sova bättre. Låt hemmet sköta sig själv via smarta automatiseringar och scener.

Hur sänker man energikostnader med smarta solskydd?

Utöver ovan nämnda exempel så går det också att sänka sina uppvärmningskostnader med hjälp av smarta solskydd. Idag är användningen av solskydd för såväl inomhus- som utomhusbruk primärt till för att öka inomhuskomforten eller för att blockera solens strålar så att det inte blir för varmt. Terrassmarkisen låter dig njuta längre av uteplatsen om somrarna och rullgardinen ser till att du inte väcks för tidigt om morgnarna.

Samtidigt så kan dessa solskydd användas på ytterligare sätt vilket kanske inte är helt självklart för många. Först av allt så är det bra om dina solskydd är utrustade med motorer. Detta innebär att dessa då kan skötas antingen via en fjärrkontroll, väggkontakt, sensor men också med hjälp av rösten eller att de automatiseras. Mest nytta fås med hjälp av automationer som ser till att solskydden sköter sig själva. Låt oss titta närmare på ett par exempel:

  • Vintertid: När solen skiner och temperaturen stiger så öppnas solskydden så att solen kan värma upp hemmet kostnadsfritt. Senare på dagen när temperaturen börjar sjunka eller solen är på väg att gå ner så stängs solskydden varpå värmen inte kan försvinna ut genom fönstren lika snabbt. Detta medför att bostaden redan är uppvärmd när man kommer hem efter arbetsdagen och att inomhuskomforten är behagligare. Exempelvis så har funktionella plisségardiner en konstruktion som isolerar genom luften i dess tvärgående kanaler. Då hålls värmen inomhus och rummen förblir varmare.
  • Sommartid: Solen gör sitt bästa för att värma omgivningarna och då åker solskydden ner vilket innebär att bostaden inte värms upp lika mycket. Detta ger ett svalare inomhusklimat och när man kommer hem efter arbetsdagen så behöver inte första åtgärden vara att starta luftkonditioneringen. Fördelen med automatiska solskydd är att de också skyddar dina möbler och textilier mot solblekning vilket innebär en längre livslängd vilket är bra för såväl plånboken som miljön.

Med ett smart hem och en TaHoma switch från Somfy går det att kombinera ovanstående exempel vilket ger en bättre inomhusmiljö, en minskad energiförbrukning och besparingar på bland annat uppvärmning. Det är lite som de säger, ”den bästa kronan är den sparade kronan” och med ett smart hem kan dessa bli många. Givetvis är förutsättningarna olika beroende på hustyper, var man bor, hur hemmet är isolerat och inte minst hur många personer som finns i hushållet.

Ett första steg kan vara att ta kontakt med din energirådgivare i kommunen som ofta har goda råd att ge. Besök också din energimyndighet som brukar lista tips på olika energibesparingar. Se också över tätningar kring dina fönster för att säkerställa att kall luft inte tränger in i hemmet denna väg.

Vad blir ditt första steg mot en sänkt energiräkning?

Ta reda på mer
Kategorier
Taggar

Acceptera cookies för att lämna en kommentar