Snabb åtkomst

Vem är Somfy och vad gör vi?

Många ställer sig lite undrande på frågan om vad Somfy är, oftast eftersom det känns bekant men att det är svårt att placera det. Därför ska vi nu titta lite närmare på vad Somfy är och varför det...

Somfy headquarter cluses building

Somfy är ett globalt franskt företag som grundades 1969 i orten Cluses som ligger vid foten av Mont Blanc i Frankrike. Namnet Somfy kommer från Société d’Outillage et de Mécanique de Faucigny (företag inom mekanisk bearbetning i Faucigny). Här utvecklades den första rörmotorn vilket också är det som gjort Somfy känt över hela världen. En rörmotor är en långsmal motor som med fördel används till produkter som solskydd i form av terrassmarkiser, rullgardiner, persienner, rulljalusier, vertikalmarkiser och pergolas. Motorn, med sitt smala utförande ser till att motorisera produkterna ovan vilket innebär mindre vevande med armarna och en bekvämare vardag.

Detta är också en bidragande orsak till att många inte är säkra på var de hört namnet, motorn syns ju inte där den är monterad, exempelvis inne i rullgardinen. Ofta är det på sin höjd en fjärrkontroll eller väggkontakt som visar att det är en produkt från Somfy och dessa brukar man inte studera så noga – ett tryck sen går solskyddet upp eller ner och sen tänker man inte mer på det.

Vi skulle kunna avsluta där men idag är Somfy så mycket mer än bara ett företag för rörmotorer.

Somfy är ett innovativt företag

Då teknik är ett de stora områdena inom Somfy så har företaget också genom åren skaffat sig många patent inom just rörmotorer. Till dags dato äger Somfy mer än 2000 patent och innovationstakten är fortsatt hög inte minst inom kategorin smarta hem. Redan 1997 började Somfy använda det egenutvecklade radioprotokollet RTS (Radio Technology Somfy) för att kunna styra motorer på ett bekvämare sätt.

Tio år senare lanserades ett nyare och mer modernt radioprotokoll vid namn io-homecontrol. Detta gjordes i samarbete med välkända företaget Velux. Tre år efter denna lansering, 2010 presenterades den första hemautomationsboxen, TaHoma som var en av de första produkterna på vägen mot det smarta hemmet.

Somfy & Sverige

Faktum är att det första säljkontoret utanför Frankrike öppnade i Malmö samma år, 1969 där företaget än i dag har sitt svenska huvudkontor.

Somfy har idag mer än 6500 anställda världen över och är verksamma i mer än 65 länder. I Somfy Group ingår flertalet andra välkända företag som Dooya, BFT, Simu, Asa, Pujol, Mingardi, Tube, Bononia, Neocontrol, Teleco och Overkiz.

>> Läs gärna mer om Somfy och vår resa på denna sida.

Ta reda på mer
Kategorier

Acceptera cookies för att lämna en kommentar